Tarih : 29.02.2024 - 05:51

Dış ticaret açığında büyük daralma

Yeni ekonomi yönetiminin geçen yılın ikinci yarısından itibaren uygulamaya başladığı ekonomiyi soğutucu sıkı para politikası önlemlerinin dış ticaret alanındaki etkisi ocak ayında somutlaştı.

Ocak ayında ihracat mutedil artışını sürdürürken, ithalatta sert fren yaşandı. İthalat hacminde süreğenleşen daralma sürecinde dış ticaret açığında küçülme trendi netleşti. Yıllık bazda ihracat şu ana kadarki en yüksek düzeyine ulaşırken, yıllık ithalat son 15 ayın en düşük düzeyine; dış ticaret açığı da 16 ay sonra ilk kez 100 milyar doların altına indi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerine göre ocak ayında ihracat 19 milyar 991 milyon dolarla geçen yılın aynı ayındakinin yüzde 3,5 üstünde gerçekleşti. Buna göre hazirandan bu yana uygulanan sıkılaştırıcı politikalar nedeniyle ekonomik aktivitede yaşanan ivme kaybına rağmen ihracattaki artış eğilimi devam etti. Ocak ayında ithalat ise yüzde 22 düşüşle 26 milyar 218 milyon dolara geriledi.

Tutar bazında Haziran 2023’ten bu yana olan dönemin en düşük aylık düzeyinde gerçekleşen ithalatta, pandeminin en şiddetli yaşandığı Mayıs 2020’deki yüzde 27,5’lik orandan sonraki en sert aylık düşüş yaşandı. Geçen yıl ocak ayında 14 milyar 290 milyon dolar dış ticaret açığı verilirken, bu yıl aynı ayda açık yüzde 56,4 küçülerek 6 milyar 227 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ocak aylarına göre yüzde 57,5’ten yüzde 76,2’ye yükseldi.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar