Tarih : 31.03.2023 - 04:54

EPDK elektrik fiyatlarını düşürdü

 

EPDK elektrik fiyatlarını düşürdü

EPDK, serbest piyasada elektrik tavan fiyatını 1 Nisan'dan itibaren 3050 TL/mwh'den 2600 TL/mwhy'ye düşürdü.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), arz güvenliğinin sekteye uğramaması ve tüketicilerin olağanüstü maliyet artışlarından korunması için hayata geçirdiği azami uzlaştırma Fiyat mekanizmasını 6 ay daha uzattı.

Geçtiğimiz yıl Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte hızla yükselen enerji hammadde fiyatları özellikle Avrupa’da küresel enerji krizi tartışmalarını beraberinde getirmiş, kış ayları öncesi başta İngiltere ve Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi hem arz güvenliğini sağlamak hem de tüketicileri yüksek maliyet artışlarından koruyabilmek amacıyla yeni tedbirleri devreye sokmuştu. Bu tedbirlerden biri de azami uzlaştırma fiyat mekanizması oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), küresel gelişmelerden kaynaklanan doğal gaz ve kömür gibi ithal enerji hammaddelerindeki maliyet artışının arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve bütün tüketici gruplarının bu maliyet artışlarından korunması için bu mekanizmayı 1 Nisan 2022’de devreye aldı.

EPDK'nın bugünkü toplantısında 6 ay süreyle geçerli olan azami uzlaştırma fiyat mekanizmasının ekim ayına kadar uygulanmaya devam etmesine karar verildi. Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, küresel piyasalardaki enerji hammadde fiyatları açısından hareketli ve zorlu bir yılın geride kaldığını belirterek, azami uzlaştırma fiyat mekanizmasının bu süreçte önemli bir güvence teşkil ettiğini vurguladı. Hammadde fiyatlarındaki artışın Elektrik üreten santrallerin arz güvenliğini sekteye uğratabileceğini dile getiren Yılmaz, “Bu durum tüketicilerimiz için de çok büyük bir maliyet yüküne sebep olabilirdi. Ama çok şükür bu kötü senaryonun yaşanmasına sektörümüzle elbirliği içinde izin vermedik. Azami uzlaştırma fiyat mekanizması ile 6 ay daha piyasalarımızdaki dengeyi gözetmeye devam edeceğiz” dedi.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar