Tarih : 13.08.2026 - 03:55

Ay sonuna kadar motorinde ÖTV sıfırlandı

Motorinde uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV), Ağustos sonuna kadar sıfırlanırken Eylül'den itibaren kademeli olarak artırılacak.

Eşel mobil sistemi ve uygulanan vergi indirimleri nedeniyle pompa fiyatına yansıyan fiili ÖTV tutarı, dün itibarıyla litre başına 7,74 TL seviyesinde bulunuyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte eşel mobil sistemi motorinde uygulanmayacak.

13 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorindeki ÖTV tutarı 31 Ağustos 2026'ya kadar geçici olarak 0 TL yapılmıştır. Ancak bu hamleyle birlikte motorin ürünleri Eşel Mobil Sistemi dışına çıkarılmıştır. Sistemin devreden çıkması, fiyat hareketleri üzerindeki koruyucu vergi kalkanını ortadan kaldırmıştır.

ÖTV Sıfırlanmasının Fiyatlara Gerçek Etkisi

  • Mevcut Durumda İndirimi Sınırladı: Düzenlemenin yürürlüğe girdiği gün normalde petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle motorine yapılması beklenen 6,37 TL'lik dev indirim, ÖTV tamponunun sıfırlanması (vergiye aktarılması) nedeniyle pompaya yalnızca 1,04 - 1,05 TL olarak yansımıştır.
  • Zam Kalkanı Kalktı: Eşel mobil sistemi motorin için tamamen sonlandırıldığı için, 31 Ağustos'a kadar olan dönemde Brent petrol veya döviz kurunda yaşanacak tüm yükselişler doğrudan yeni zamlar olarak pompa fiyatlarına yansıyacaktır.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar