İran ile İsrail arasında geçen hafta sağlanan ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı'nda ticari gemi trafiğinde haftalık bazda artış görülürken, ham petrol ve petrol ürünü taşıma maliyetleri keskin şekilde geriledi.
Küresel ticaret için stratejik bir konumda bulunan Hürmüz Boğazı, İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan 12 günlük çatışma sürecinde dikkatlerin çevrildiği nokta haline gelmişti. İran'ın Hürmüz Boğazını kapatabileceği ve bu nedenle Boğaz'dan geçen petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretinin sekteye uğrayabileceğine yönelik endişeler, fiyatlar ve taşıma maliyetlerinde sert yükselişleri beraberinde getirmişti.
İki ülke arasında 12 gün süren çatışma döneminde Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemi trafiğinde büyük çaplı bir düşüş gözlenmedi ancak 24 Haziran'da ilan edilen ateşkes sonrasında, Boğaz'dan geçişlere yönelik endişeler hafifledi.
İngiltere Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO), 23-29 Haziran haftasını kapsayan Orta Doğu değerlendirmesinde, bölgedeki tehdit seviyesini "önemli" olarak nitelendirdi ancak Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemi trafiğinin normale döndüğünü ve denizcilik açısından herhangi bir tehdit bulunmadığını duyurdu. Kurum, ateşkes anlaşmasının güçlendirilmesinin Basra Körfezi’ndeki denizcilik kaynaklı gerginliği azaltacağını bildirdi.
AA muhabirinin UKMTO verilerinden derlediği bilgilere göre, 23-29 Haziran haftasında Hürmüz Boğazı'ndan 885 gemi geçiş yaptı. Bu rakam, İran ve İsrail arasında çatışmaların devam ettiği 16-22 Haziran haftasındaki geçişlere göre yüzde 4 daha yüksek gerçekleşti.
Öte yandan, İsrail'in İran'a saldırıları öncesini kapsayan 8-15 Haziran haftasında Hürmüz Boğazını 900'ün üzerinde ticari gemi kullanmıştı
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.