Tarih : 26.11.2025 - 10:16

Kamunun döviz riski 2020 öncesine döndü

Dünya gazetesinden Erkin Işık’ın analizine göre 2023 öncesinde uy­gulanan genişlemeci politikalar sonucunda yatırımcılarda belirgin bir dolarizasyon eğilimi oluşmuştu. Bu dönem­de döviz talebini ağır­lıklı olarak kamu karşı­ladı. Kur korumalı mev­duat (KKM) ise döviz riskinin özel sektörden kamuya aktarılmasında önemli bir araç haline geldi.

2023 sonrasında istikrar odak­lı politikalara geçilmesiyle bu eğilim tersine döndü. Bu yıl iti­barıyla da aynı seyrin devam et­tiğini ve kamunun toplam döviz açık pozisyonunun 2019’dan be­ri görülen en düşük seviyeye ge­rilediğini hesaplıyoruz. Bu dü­şüşte hem yurt içi hem de yurt dışı yatırımcıların TL yönünde portföy tercihlerinin güçlenmesi etkili olmuştur.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar