Tarih : 06.03.2026 - 05:40

Türk sanayiinde Made in EU' coşkusu

Avrupa Komisyonu’nun bir süredir üzerinde ça­lıştığı Sanayi Hızlan­dırma Yasası Taslağı, 4 Mart’ta Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun ona­yına sunulmak üzere açıklandı. DÜNYA Gazetesi’nin edindi­ği bilgiye göre taslakta, AB üye­si ülkelerde otomotiv sektörü dahil stratejik sektörlerde ger­çekleştirilecek kamu alımların­da uygulanacak “Avrupa ürünü / Made in EU” şartına Türk men­şeli ürünlerin de ilke olarak da­hil edilmesini öngören bir ya­zım benimsendi. “Made in EU” kriterinin uygulanacağı strate­jik sektörler de belli oldu.

Buna göre düzenleme otomotiv başta olmak üzere çelik, çimento, alü­minyum ve net-sıfır teknolojile­ri kapsayacak. İlerleyen aşama­larda kapsama yeni sektörlerin de dahil edilmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. AB ima­lat sanayinin korunmasını te­min etmek amacıyla hazırla­nan taslak, stratejik sektörlerde gerçekleştirilecek kamu alım­larında getirilen “Avrupa ürünü / Made in EU” kriterine ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Türkiye için kritik başlık

Avrupa Birliği, söz konusu mevzuat ile AB menşeli ve dü­şük karbonlu üretimin birlikte teşvik edilmesini, böylece hem iklim hedeflerine katkı sağlan­masını hem de Avrupa imalat sanayinin küresel rekabet gücü­nün korunmasını amaçlıyor.

Gümrük Birliği ve adaylık sta­tüsü sayesinde AB pazarına ile­ri düzeyde entegre olan Türkiye açısından, stratejik sektörler­deki ürünlerin “Avrupa ürünü / Made in EU” kavramına da­hil edilmesi önemli bir başlık olarak görülüyordu. Son üç ay­dır AB gündeminin en önem­li başlıklarından biri haline ge­len Sanayi Hızlandırma Yasası taslağının hazırlanma sürecin­de, Ticaret Bakanlığı ve Dışiş­leri Bakanlığı ilgili kurumlarla eşgüdüm içinde AB kurumları ve üye ülkelerdeki muhatapla­rı nezdinde her seviyede yoğun diplomatik girişimler yürüttü.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmede, yürü­tülen diplomatik temasların ar­dından Avrupa Komisyonu tara­fından açıklanan taslakta, Tür­kiye menşeli ürünlerin de ilke olarak “Avrupa ürünü / Made in EU” kavramına dahil edilmiş ol­duğunun görülmesinin memnu­niyet verici olduğu ifade edildi. Türk ürünlerinin “Made in EU” kapsamına alınması için yoğun mesai harcayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Türkiye’nin, baş­ta otomotiv sektörü olmak üze­re birçok kritik ürün grubunda Avrupa değer zincirlerinin ay­rılmaz ve güvenilir parçası oldu­ğunun altını çizdi. Bolat, “Bu ge­lişmenin, Türkiye ile AB arasın­daki sektörel entegrasyonu daha da derinleştirmesi, değer zincir­lerimizin yeşil ve dijital dönü­şümünü hızlandırması beklen­mektedir” diye konuştu.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar