Tarih : 10.06.2024 - 03:36

357 milyar dolarlık ihracatın şampiyonları

2023 yılının ihracat şampiyonları ödüllendirildi. TİM’in 31’inci genel kurul toplantısı ve ‘İhracatın Şampiyonları’ ödüllerinin verildiği törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar katıldı. TİM Başkanı Gültepe, küresel ticaretin 1.1 trilyon dolar daraldığı 2023’te Türkiye’nin 357 milyar dolarlık ihracata imza attığının altını çizdi. Gültepe konuşmasında yılın ilk 5 ayında ihracatın yıllık yüzde 4.5 arttığına dikkat çekti.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 31’inci Genel Kurulu ile ‘İhracatın Şampiyonları’ ödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. 2023’te toplam 357 milyar dolarlık ihracata en yüksek katkıyı sunan firmalara ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, törende yaptığı konuşmada ihracatı Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve dışa açılan yüzü olarak gördüklerini belirterek “Küresel ticaretin 1.1 trilyon dolar daraldığı 2023 gibi zor bir yılda 255.4 milyar dolarlık mal ve 101.7 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirildi” dedi. 

Türkiye’nin geçen yıl dünya mal ihracatındaki payını yüzde 1.08’e, hizmet ihracatındaki payını ise yüzde 1.29’a çıkardığını vurgulayan Mustafa Gültepe, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yıl da mayısta 24.1 milyar dolarla tarihimizin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik. 12 aylık ihracatta ise ilk kez 260 milyar doları aştık. Yaşadığımız zorluklara rağmen elde ettiğimiz başarıları yeterli bulmuyoruz. Çünkü biz Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarmak istiyoruz. 2028 için 375 milyar dolarlık mal ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerini önemli eşikler olarak görüyoruz. Bu hedefler için ihracatımızı her yıl ortalama yüzde 10 artırmak durumundayız. Burada anahtar kelime rekabetçilik. 375 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız, mevcut pazarlardan daha fazla pay almamız ve yeni müşteriler bulabilmemiz için rekabetçi olmak durumundayız. Ancak son 1.5 yıldır rekabet gücümüz zayıflıyor. Üretim maliyetlerinde Asyalı rakiplerimizden yüzde 30-50 pahalıyız. Avrupa’daki birçok ülkeye göre de yüzde 20 daha pahalı hale geldik. Bu durum ihracatımıza olumsuz yansıyor. Güç kaybettiğimiz pazarlar oldu.”

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar