Tarih : 09.05.2026 - 03:55

Alışverişte yeni dönem! fiş devri kapanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde kullanılan yeni nesil yazar kasalarla ilgili çok önemli bir düzenlemeye gitti. Bugün Resmî Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle birlikte, artık bu cihazlardan doğrudan elektronik belge (e-Belge) düzenlenebilecek. Esnafın ve işletmelerin iş süreçlerini hızlandıracak olan bu kararla, vergi süreçleri tamamen dijitalleşiyor.

Kayıtlı ekonomiyi güçlendirmek ve dijital belge kullanımını tüm sektörlere yaymak amacıyla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 593), 8 Mayıs 2026 itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların (YN ÖKC), ödeme almanın yanı sıra fatura ve benzeri elektronik belgeleri de tek bir işlemle oluşturabilmesine imkan tanındı. 

YAZAR KASALARDAN DOĞRUDAN e-BELGE ÇIKACAK

Yeni düzenleme ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından sistem üzerinden ilan edilecek olan elektronik belgeler, doğrudan yazar kasalar aracılığıyla oluşturulabilecek. Bu cihazlardan çıkan belgeler, üzerlerinde bulunan özel mali sertifikalar sayesinde elektronik olarak imzalanmış sayılacak. Bu dijital imza, işletme sahibinin veya yetkilisinin bizzat attığı imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olacak.

CİHAZ ÜRETİCİLERİNE "ÖZEL ENTEGRATÖR" SORUMLULUĞU

Yazar kasa üreticileri, cihazları üzerinden bu hizmeti sunabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuru yapacak ve gerekli teknik testlerden geçecek. İzin alan üreticiler, belgelerin güvenli bir şekilde oluşturulması, imzalanması ve saklanması süreçlerinde tıpkı özel entegratörler gibi tam sorumlu olacaklar. Görevlerini eksiksiz yerine getirmeyen üreticiler hakkında ise Vergi Usul Kanunu’nun ceza hükümleri uygulanacak.

TEKNİK DENETİMLER GİB VE TÜBİTAK’TAN

Elektronik belge düzenleme yetkisi alacak olan cihazların güvenliği ve teknik uygunluğu, GİB ve TÜBİTAK tarafından titizlikle incelenecek. Uygun bulunan cihazların marka ve modelleri ile hangi belgeleri düzenleyebilecekleri, Bakanlığın resmî internet siteleri olan ynokc.gib.gov.tr ve ebelge.gib.gov.tr adreslerinden vatandaşlara ve esnafa duyurulacak.

UYGULAMA BUGÜN İTİBARİYLE YÜRÜRLÜKTE

Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülecek olan bu yeni sistem, Resmî Gazete’de yayımlandığı 8 Mayıs 2026 tarihi itibarıyla resmen hayatımıza girdi. Yeni uygulama sayesinde işletmeler hem ödeme alıp hem de belge düzenlemek için ayrı ayrı cihaz veya sistem kullanmak zorunda kalmayacak.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar