Tarih : 16.05.2025 - 03:39

Avrupa'dan sonra Çinliler Türkiye'de yatırıma geliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni güm­rük tarifeleri kapsa­mına giren ve ABD pazarını kaybetmek istemeyen ülkeler, üretimde menşei arayışını sür­dürüyor. Her ne kadar tarife­ler konusunda başta Çin olmak üzere birçok ülke ile ‘bekleme’ dönemi yaşansa da Trump’ın her an yeni bir çıkış yapma ih­timali, bu arayışı Türkiye gibi ülkelere yönlendiriyor.

Avru­palı firmaların ardından şim­di de Çinli üreticiler, ürünleri­ni Türkiye menşei ile satmanın yollarına bakıyor. Geçtiğimiz haftalarda Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “Bazı firmaları­mızın telefonları çalmaya baş­ladı. ABD’li firmalar fiyat, üre­tim ve kapasite bilgisi istiyor” açıklamasını yapmış, benzer şekilde ayakkabı sektöründen de Avrupalı firmaların tele­fonla arayarak ‘üretim’ yokla­ması yaptığı yönünde bilgiler gelmişti.

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz da Çinli firmaların ken­dileri ile bağlantı kurarak vergi muafiyeti elde etmek için ma­de in Türkiye menşei ile üret­mek istediğini belirtti. Topuz, “Çin’den yatırım gelirse buna açığız ama mal gelirse bu yer­li üreticiye tehdit olur” dedi. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayi­cileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Baş­kanı Talha Özger ise Çinli fir­malarla üçüncü ülkelerde ka­zan-kazan formülü ile işbirliği yapılabileceğine dikkat çekti.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar