Tarih : 21.12.2022 - 06:21

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede, 44 maddelik plan

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2023-2025 döneminde uygulanacak 44 maddelik eylem planı kapsamında, Hal Kayıt Sistemi'nin, Çiftçi Kayıt Sistemi ve diğer mali elektronik uygulamalarla entegrasyonu sağlanacak, ticarete konu ürünlerin takibi için Ürün Takip Sistemi kurulacak, kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanacak.

Türkiye'de kayıt dışı ekonomiyle mücadele alanında, 2008-2010, 2011-2013, 2015-2017 ve 2019-2021 dönemlerine ilişkin 4 farklı eylem planı hazırlanarak uygulandı. Eylem planlarında kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu alanların tespiti ve kontrolü amaçlandı. 2023-2025 dönemine ilişkin planda ise 'Kayıt Dışı Ekonomi Boyutunun Ölçümü ve Analiz Çalışmaları', 'Toplumsal Farkındalık ve Gönüllü Uyum Seviyesinin Yükseltilmesi', 'Kurumlar Arası İşbirliğinin ve Veri Paylaşımının Geliştirilmesi', 'Hukuki, İdari ve Teknik Önlemlerin Alınması' ve 'Denetim Kapasitesinin Artırılması' başlıkları altında toplam 44 eylem yer aldı. Hazine Ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü sorumluluğunda diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte eylem planında yer alan hususlar hayata geçirilecek.

Bu kapsamda; makro ve sektörel düzeyde kayıt dışı ekonomi boyutu ölçüm çalışmaları yürütülecek ve analiz raporları hazırlanacak. Kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan vergi açığı hesaplama çalışmaları vergi türleri bazında yürütülecek. Mükellef bilgi anketi uygulaması hayata geçirilecek. İlk ve ortaöğretim düzeylerinde vergi ve sosyal güvenlik bilincinin oluşturulmasına yönelik eğitimler verilecek. Korsan yayınlarla mücadele kapsamında, il denetim komisyonları tarafından gerçekleştirilen denetim sonuçları ile hakkında tutanak tutulan kişi ve işletme bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak. 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar