Tarih : 29.11.2023 - 06:07

Özel serbest fonların getirisi dudak uçuklatıyor

 

Kişiye özel ya da sınırlı sayıda kişi, grup veya kurum adına kurulan serbest fonların getirileri aylık bazda yüzde 50’yi, 6 ay vadede yüzde 500’ü ve yıllık vadede de yüzde 1.000’i aşıyor

Nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurular serbest yatırım fonlarında aylık ve yıllık getiriler dikkat çekiyor. TEFAS verilerine göre kişiye özel, belli bir gruba, kuruma özel kurulabilen serbest yatırım fonlarında aylık getirisi yüzde 51’i, yıllık getirisi ise yüzde 1200’ü aşan fonlar bulunuyor.

Türkiye’de yatırımcısına birçok yatırım aracı ve sektörde tasarruflarını değerlendirme imkanı sunan yatırım fonlarına ilgi arttı. Öyle ki Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre yatırım fonlarına yatırım yapan sayısı 27 Kasım itibariyle 4.32 milyona ulaştı. Geçen yıl sonunda bu sayı 3.57 milyon kişi idi. Yatırım fonlarının portföy büyüklüğü de 1 trilyon 683 milyar liraya çıktı ki yine geçen yıl sonunda bu rakam 767.94 milyar lira seviyesindeydi. Sıradan yatırımcıların ilgisi arttı artmasına ancak sadece nitelikli yatırımcıların dahil olabildiği serbest yatırım fonları da yüksek getirileri ile dikkat çekiyor. TEFAS verilerine göre kişiye özel olarak bile kurulabilen serbest yatırım fonlarında aylık getirisi yüzde 51’i, yılbaşından bu yana getirisi yüzde 989’u aşan fonlar bulunuyor.

Serbest yatırım fonları nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulup ihraç edilen fonlar olarak tanımlanıyor. Bu fonlar kişiye özel kurulabildiği gibi belli bir kuruma, aileye ya da yatırımcı grubuna özel olarak da ihraç edilebiliyor. Diğer yatırım fonlarından farklı olarak serbest yatırım fonları açığa satış işlemi, swap işlemi yapabiliyor. TEFAS verilerine göre 600’ün üzerinde serbest yatırım fonu bulunuyor. TEFAS’ın kamuya açık olarak sağladığı istatistikler serbest yatırım fonlarının getirilerini karşılaştırmaya da imkan sağlıyor.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar