Kayıt dışı üretim yapan ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’nde olmayan seralar, bu yıl sonuna kayıt altına alınacak. Toplam 485 bin dekar sera alanında kayıtlı üretim yapıldığını ve kalan yüzde 40’lık kısma yönelik yasal düzenleme yapılacağını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, seralardan piyasaya 9,4 milyon ton sebze-meyve sunulduğunu ifade etti.
Tarımda planlı üretimle yeni bir döneme hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı üretimin tamamını kayıt altına almayı hedefliyor. Seracılık sektöründe de yasal düzenleme yapılacak. Antalya’da Seracılık Çalıştayı'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplamda 485 bin dekar alanda kayıtlı üretim yapıldığını bu alanın toplam seracılığın yüzde 60’ını oluşturduğunu ve kalan yüzde 40’lık alanın bu yıl yapılacak mevzuat düzenlemesiyle kayıt altına alınacağını söyledi.
PİYASAYA 9,4 MİLYON TON SEBZE VE MEYVE
Sektörde kayıt altına alınan işletmelerin teşviklerden de yararlanacağını kaydeden Bakan Yumaklı, seracılığın son 21 yılda yüzde 123 büyüyerek, piyasaya 9,4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ettiğini açıkladı. Türkiye’nin tarımda 30 milyar dolarla net ihracatçı olduğunu belirten Yumaklı, “Bu yıl 31 milyar dolar olmasını öngörüyoruz. Jeotermal potansiyelimizi verimli kullanmak için Organize Tarım Bölgeleri’ne (OTB) yönelik çalışmalarımıza hız veriyoruz. Aydın ve Denizli’deki OTB’lerde üretime başladık. Balıkesir Gönen’de bırakın Avrupa’yı, dünyanın en büyük Organize Tarım Bölgesini kuruyoruz” dedi.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.