Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi ile süt ve süt ürünleri üretimi rakamlarını yayınladı.
TÜİK'e göre Mayıs'ta bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,5 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,8 arttı, tavuk eti üretimi ise yüzde 11,7 arttı. Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,5 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 11,0 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 14,1 arttı.
Bir önceki ay 237 bin 567 ton olan tavuk eti üretimi Mayıs ayında yüzde 1,8 artarak 241 bin 782 ton oldu. Bir önceki ay 1 milyar 551 milyon 765 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi Mayıs ayında yüzde 1,6 azalarak 1 milyar 526 milyon 665 bin adet oldu.
TÜİK'in süt ve süt ürünleri üretimi verisine göre ise ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,0 azaldı. Söz konusu üretimde Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 arttı.
Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 2,3 artarken, ayran ve kefir üretimi yüzde 11,9 yükseldi. Aynı dönemde yoğurt üretimi yüzde 7,8 ve içme sütü üretimi yüzde 8,8 yükselirken, tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 22,6 arttı.
Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 1,2, ayran ve kefir üretimi yüzde 6,8, yoğurt üretimi yüzde 4,0, içme sütü üretimi yüzde 3,8, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 9,9 yükseldi.
Bir önceki ay 981 bin 30 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında yüzde 1,9 oranında artarak 999 bin 348 ton oldu. Bir önceki ay 142 bin 948 ton olan içme sütü üretimi Mayıs ayında yüzde 8,2 oranında azalarak 131 bin 232 ton olarak gerçekleşti.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.