Tarih : 06.08.2026 - 03:56

Ukrayna neden Türk gemilerine saldırıyor?

Savaşın erken dönemlerinde şarapnel isabeti alan Türk gemileri, son dönemde drone saldırılarıyla vuruluyor. Rus tarafı, Karadeniz'deki saldırganlıktan ötürü Ukrayna'yı sorumlu tutarken; Kiev yönetimi işgalcinin Rusya olduğunu hatırlatıyor.

aradeniz, Ukrayna - Rusya savaşının başladığı Şubat 2022'den bu yana sivil taşımacılık açısından tehlikeli bir güzergâh haline geldi.

4 yılı aşan süreç içerisinde hem Ukrayna hem de Rusya'nın karşılıklı liman saldırıları, denizde sürüklenen mayınlar bölge güvenliğini riske atıyor.

Savaşın erken dönemlerinde şarapnel isabeti alan Türk gemileri, son dönemde drone saldırılarıyla vuruluyor.

Rus tarafı, Karadeniz'deki saldırganlıktan ötürü Ukrayna'yı sorumlu tutarken; Kiev yönetimi işgalcinin Rusya olduğunu hatırlatıyor.

Son 4 yıl içerisinde Karadeniz'de hasar gören veya batan Türk bağlantılı gemi sayısının 15'i aştığı belirtiliyor.

Fakat bu gemilerin tamamı Türkiye'ye ait değil. Daha çok gemilerin ait olduğu şirketler Türk işletmecilerin sahipliğinde veya bu gemilerde Türk işçiler çalışıyor.

"KAFKAMETLER" SULARA GÖMÜLDÜ, "YASA JÜPİTER" KARADENİZ'DE VURULAN İLK TİCARET GEMİSİYDİ

Yasa Jüpiter, Karadeniz'de vurulan ilk ticaret gemisi (24 Şubat 2022) olurken, bunu Tuzla gemisine yapılan saldırı takip etti. 2023'te mayına çarpan Kafkametler ise mürettebatıyla birlikte sulara gömüldü.

Yasa Jüpiter'e yönelik saldırıdan bir görüntü.Yasa Jüpiter'e yönelik saldırıdan bir görüntü.

Ancak Kafkametler gemisinin saldırıdan ziyade, geminin Zonguldak Ereğli açıklarındaki bir mendireğe çarpması sonucu battığı belirtiliyor. Bu olayda 12 mürettebattan 5'inin cesetlerine ulaşılırken, 7'si hala kayıp statüde.

Aralık 2025 ve ilk yarısı geride kalan 2026 yılında, 5 Türk ticaret gemisi daha Karadeniz'de saldırıya uğradı.

Kafkametler'in kayıp mürettebatının bulunması için yürütülen arama çalışmalarından bir görüntü.Kafkametler'in kayıp mürettebatının bulunması için yürütülen arama çalışmalarından bir görüntü.

Karasu - Odessa arasında taşımacılık yapan "Cenk T" gemisi, 12 Aralık 2025 Cuma günü akşamı Ukrayna kıyılarına yanaşırken vurulmuş; 13 Aralık Cumartesi günü ise, ayçiçek yağı yüklü VIVA gemisi insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alınmıştı.

Yılın ilk 4 ayında yeni vaka kaydedilmezken, 28 Mayıs Perşembe günü Türk sahipliğindeki Vanuatu bandıralı "Ant" kargo gemisi Odessa açıklarında İHA/SİHA saldırısına uğradı.

Olayda 2 Türk denizci hafif şekilde yaralanırken çıkan yangın kısa sürede söndürüldü ve daha sonra gemi İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı.

GÖRÜLMEMİŞ VAKA

Temmuz 2026'da ise, daha önce görülmemiş bir vaka kayıtlara geçti. Geçmiş saldırılarda Türk gemileri, Ukrayna ya da Rusya'ya ait limanlardan ayrıldıkları sırada hedef alınıyordu. Fakat 25 Temmuz Cumartesi günü Türk sahipliğindeki AGN Ragnar gemisi, Romanya sınırındaki Sulina Limanı'na yanaşırken vuruldu.

Daha önce Ukrayna ve Rusya limanlarında görülen olaylar, yine Ukrayna'ya ait bir limanda meydana gelmişti ancak bu kez üçüncü bir ülkenin hemen sınırında yaşanmıştı. 

28 Temmuz Salı günü, Türk sahipliğindeki "Golden Leo" gemisi, 19 Temmuz Pazar günü meydana gelen saldırıdan 9 gün sonra Karadeniz'de battı. Gemi, bu süreçte günlerce su almıştı.

 

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar