Tarih : 14.07.2026 - 03:05

Buğday ve arpada yüksek rekolte yem fiyatını düşürdü

 

Mehmet Hanifi GÜLEL

Türkiye genelinde bu yıl yağışların son 66 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ile beraber hububat re­koltelerinde rekor bekleniyor. Buğday ve arpada yüksek rekolte beklentisinin ilk yansıması yem fiyatlarına oldu. Yem fiyat­larında son bir ayda 3 kez indirime gidildi ve toplam indirim oranı yüzde 8’i buldu. Önümüzdeki dönemde yüzde 5'lik bir in­dirim daha bekleniyor. Son 3 yıldır artış gösteren mısır silajı, yonca, saman ve süt yemi maliyetleri, hasat sezonu ile beraber düşüş göstermeye başladı.

Diğer yandan Ulusal Süt Konseyi, mayıs ayında 1 litre çiğ süt maliyetini 22 lira 18 kuruş olarak açık­larken, haziran ayında ise üretim maliyeti 1 lira 40 kuruş düşüş ile (%6,3) 20 lira 78 kuruşa geriledi. Yem fiyatların­daki bu düşüşün üretici­lerin giderlerine olum­lu etki oluşturması bek­leniyor. Böylece üretim maliyetlerindeki artışın bir nebze de olsa durması ile kamuoyunda sık sık gündeme gelen et ve sütteki fiyat ar­tışları bir süreliğine dizginlenecek.

Arpa fiyatları 4 bin lira geriledi

Rekor üretimin ‘olumlu sinyalleri’ yansımaya başladı - Resim : 1DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulunan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜR­KİYEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü Karakuş, yem fiyatlarına son bir ayda üç kez indirim yaptıklarını belirte­rek, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 3 şeklinde olmak üzere toplamda yüzde 8’e varan bir indirimin geldiğini söyledi. Bu indirimle­rin sebeplerinden birincisinin yağışların iyi geçmesiyle sezonda verimin çok iyi ol­masından kaynaklandığını kaydeden Ka­rakuş, ikincisinin ise buğdayda 25 mil­yon tona yakın ve arpada ise 10 milyon ton civarında rekor bir üretim öngörülmesi olduğunu iletti.

Geçen yılki kuraklık göz önüne alındığında bu yıl üretimin çok çok yüksek olduğunu bildiren Karakuş, “An­kara’da arpa biçim başladı ve geçen yılın neredeyse iki katına yakın verim var. Yüz­de 50 ile yüzde 100 arasında verim artışla­rı var. İyi bir rekolte geliyor ve 15 bin ile 16 bin lira olan arpanın tonu şu anda 12 bin li­ra seviyesine indi. Dolayısıyla biz ucuz al­dığımız zaman hemen serbest piyasa eko­nomisi çalıştı ve yem fiyatları düştü. Yem fiyatları yüzde 5 gibi bir miktar daha dü­şebilir ve bir ay sonra da sabitlenir” dedi.

Öte yandan Karakuş, geçmiş dönemler­de ‘yem fiyatları arttı, süt fiyatları da art­malı’ gibi söylemlerin yaşandığını, ancak bu yıl bu tür söylemlerin minimum konu­şulacağını ifade etti.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar