Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Köprü ve otoyollar satılacak” tartışmasına son noktayı koyarak, “Yollarda rutinde 10 yılda bir hafif, 20 yılda bir de ağır bakım yapmak gerekiyor. Gerek otoyollarda gerekse de bir kısım yollarda artık ağır bakım zamanı geldi. Bu, bütçemize ciddi maliyetler getiriyor, getirecek.
Kısıtlı bir süreliğine, ‘işletme hakkını verip, bu yapımları işletmeciye yükleyerek, bütçeye yük oluşturmasını engelleyebilir miyiz?’ diye düşündük. Artı, ‘Üzerine ne kadar bir para alabiliriz?’ diye bir çalışma yaptırıyoruz. Satmak değil, bir süreliğine kiralamak gündemimizde” dedi. Basın mensuplarıyla iftar programında bir araya gelen Uraloğlu, uluslararası koridorlar hakkında açıklamada bulunurken, Türkiye’nin stratejik konumunun önemini vurguladı.
Yavuz Sultan Selim 2028’de devralınacak…
Bakan Uraloğlu, “2028 yılında da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü devralıyoruz. İşletmecinin ya da yapanın değil, orası devletin, vatandaşımızın malı. O’nun için de bir çalışma yapıyoruz. Belki bunu kamuoyunun görüşüne sunacağız. Kesin verilmiş bir karar yok. Biz malımızın değerini ortaya koyacağız. Ne harcayacağımızı biliyoruz. Oradan ne gelir elde edeceğimizi de öngörürsek buna göre bir karar vereceğiz. O dönem durumumuz iyi olursa, ücretsiz de yapabiliriz” şeklinde konuştu.
KÖİ projelerinde yapım kazancı 40 milyar dolar…
Bakan Uraloğlu, otoyol hizmet tesisleri de dikkate alındığında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 70 civarında KÖİ projesi olduğunu dile getirerek, “Projeleri yaptığımız zamanki fiyatlar yaklaşık 52 milyar dolar. Bugün yaparsak yaklaşık 92 milyar dolar. Yani bu projeleri zamanında yaparak 40 milyar dolarlık bir kazanç sağladık” açıklamasında bulundu.
Devralınacak projeler…
Bakan Uraloğlu ayrıca, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarını 2028, Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamını 2030, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nu 2030, Çanakkale-Malkara Otoyolu ile 1915 Çanakkale Köprüsü’nü 2034, Ankara-Niğde Otoyolu ile İstanbul-İzmir Otoyolu’nu 2035 yıllarında devralacaklarını kaydetti. Uraloğlu, “Bunlar oradaki işletici, yapıcı firmalara verilmiş değil, yaptırılmış, işlettirilmiş, ondan sonra devralınacak. Dolayısıyla 2 sene sonra biz bu projelerin ilkinden başlamak üzere devralmış olacağız” dedi.
“Bölünmüş yolların ekonomiye katkısı 405 milyar lira…”
Bölünmüş yol uzunluğunu 30 bin 49 kilometreye ulaştırdıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, “801 milyon saat zaman tasarrufu, 405 milyar lira toplam yıllık ekonomik fayda sağladığını hesaplıyoruz. 2 milyar 620 milyon litre akaryakıt tasarrufunu bu vesileyle sağlamış olduk” diye konuştu.








55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.